Vad har hänt sen sist

Vad har hänt sen sist

11/7 2024

Od och jag har tränat målmedvetet mot SM för nordsvenskar både i sportkörning och i dressyr och det har äntligen givit resultat. Vi genomförde vår första officiella körtävling tidigare i somras i Trolleholm och fick 63 straff i dressyr och 0,5 straff i precisionen vilket jag är väldigt nöjd med. Vi har ävens startat några gånger i dressyr och legat runt 65% i LB3, vilket jag också är nöjd med. Bilden är från Frosta dressyrtävlingar där vi fick 65,8 % foto: Mina Möller

Tyvärr är kvalreglerna för nordsvensk SM i sportkörning ologiska så vår fina prescisionsrunda räknas inte som godkänt kval då straffet kom på tidsfel och inte på bollar ner. Man får alltså ha 6 bollar ner i precisionen men inga tidsfel. Vi hade en felfri runda men med 0,5 s tidsfel så Det blir bara dressyrklass för mig och Od. Jag är lite besviken då jag verkligen sett fram emot att få visa vilken fantastisk allroundhäst Od är. Föreningen firar samtidigt 100 år så det hade varit extra festligt.

21/1 -2023

Dåligt dåligt, att inte uppdatera sidan på så länge. Men faktum är att det inte hänt så mkt på hästfronten, Eller ja, inte så mkt positivt iaf. Guldilock den lilla olyckskorpen fick först en tråkig sårskada och fick tillbringa sin första månad i lösdriften. Efter en månad på fint bete så lyckades hon dra på sig en hovbensfraktur. Det blev två månader till instängd i lösdriften. All heder åt Lilja som tagit det med ro. Allt har läkt ut bra och utan komplikationer eller men så efter nyär levererades Guldilock till en mkt lycklig köpare. Även Snömanke har fått ett nytt hem. Det är en ynnerst att få så kompetenta och passande köpare till sina hästar och jag önskar dem all lycka.

Hösten har varit mörk och tråkig och det har mest blivit nödvändig underhållsträning. Har hållt i Ods körträning och där har vi nu kunnat genomföra en ganska avancerad konbana! En glädjande nyhet blev det dock. Mot alla Odds kunde vi konstatera ett 60 dagars foster på Olinda så det sista försöket med synkade behandlingar och sköljningar verkar ha givit resultat. Nu håller vi tummarna för att det tittar fram ett friskt föl.. i mitten på Juli.

Jag har dessutom kommit närmare mitt mål att få köra ett par, för både Hilda och Olinda är rutinerade och trygga körhästar och jag har kört den enskilt samt tömkört dem tillsammans ett tag så så fort jag får till kompletta selar så ska jag sätta ihop dem!

Just det, jag har även påbörjat anläggningen av en rid/körbana, den är fullt duglig redan nu även om den ska bli större.

6 Augusti

Det blev inget SM för mig och Od. Vi ställer om vår träning för att hitta glädje och framåtbjudning igen. Däremot har det hänt en hel del annat kul. Jag har haft tur och råkat på Anna Sundström, Ctränare i dressyr som fått mig att att tänka i nya banor. Anna och jag kommer att ha lite samarbete framöver där hon hjälper mig i dressyren. Har även börjat träna lite med Equiband och WOW vilken skillnad. Det har visat sig allra främst i körningen där Od helt lika mjuk och jämn i båda varven. Vår tränare där undrade vad som hänt! Lovande! Vi har även varit på vår första sundhetskontroll i Önnestad och jag fick så många trevliga kommentarer om Od. Han visades förtjänstfullt av Camilla Kant och joggade sig som vanligt igenom visningen. Rutinerad som han är.

Ytterligare ett gästssto dräktigt och även Hilda är fortsatt dräktig. Olinda stod tyvärr med en infektion så nu efter mkt behandlingar och timade betäckningar så håller vi tummarna.

1 Juni. Avel: Lilja har fått ett fint gultbrunt stoföl som ska heta Guldilock. Allt har gått enligt skolboken. Hilda är betäckt med Od och konstaterat dräktig liksom de två gäststona från Öland. Jag har fått möjlighet att låna en häst. Olinda e. Skrimsblessen ue Danilo. Udda och intressanta hingstar. Hon är 16 år och har de senaste åren använts som tävlingsponny. Gått upp till 1m i hoppning och debutantfälttävlan. Var i tävlingskondition när hon kom och haft ett föl för några år sedan. Världens snällaste lilla häst. Hoppas så att hon kan bli dräktig med Od. Vilken kombo det blir!.

……………………………

Pnr planerad söndag den 13 Mars i Hässleholm. Startar lite mjukt med trygga LB1 i dressyr! Dags att bekänna färg 😉 Efter nästa två års uppehåll. Gick helt ok. 67% och en bra känsla. Dessvärre gick det inte lika bra på tävling, då Od fullständigt tappade orken väl inne på dressyrbanan. Dålig känsla och jag får ransaka mig själv och varför det blir såhär innan på banan. Tveksamt om jag åker till SM om jag inte får rätt på arbetslusten i god tid.

Vi har även tränat körning ett par gånger nu och det går helt okej! mest kusken så behöver hålla reda på tömmar och vägar och koner haha!

Nya mål 2022

Vintersäsongen är så tråkig i Skåne och den går ut på att inte tappa för mkt av sommarens kondition och styrka. Det som peppade mig en hel del är beskedet om att SM för nordsvensk brukshäst kommer att hållas i Södra Sverige i år. Nämligen runt Jönköpingstrakten, vilket ju gör avståndet hanterbart för en bortskämd skåning. Jag vill jättegärna ställa upp ! Od är en fantastisk allroundhäst så mitt mål är att kunna ställa upp i både dressyr, hoppning och sportkörning. Det innebär att jag måste börja träna sportkörning… då jag enbart kört på bana ett fåtal ggr och inte kan något om sportkörning. Jag har alltså tagit kontakt med en tränare Catarina Eneroth som inte bor långt från mig och första träningen blir på Söndag!

Höst och vinter 2021-12-01

Både Hilda och Lilja har tränats lite under hösten. Lilja har varit så duktig och drar nu släpa och rockard. Hilda behöver både arbeta upp bukstyrka och kondition för hjärtat vill mer än kroppen. Så har börjat med lite uppbyggande ridträning med henne. Hon har en otrolig arbetsglädje och vilja men det behöver kanaliseras till bärkraft och harmoni! Med tre ridbara hästar i stallet gäller det att passa på när frågan om att låna häst kommer. Därför har Hilda även fått en Lillmatte som rider henne då och då, som här på årets tomteritt!

Hilda och Alva paraddräkt!

Tyvärr visade det sig att Hilda resorberat men desto viktigare att passa på att träna med henne nu!

Fölmönstring 2021-10-23

Fölungarna har varit på sitt första äventyr, nämligen fölmönstringen i Vinslöv. Fölmönstringen för nordsvensk brukshäst är inte inte en officiell bedömning, men kan ändå ge en hint om fölets kvaliteter. Denna gången gick det riktigt bra för fölungarna och Grimsvarten som han numera kallas, blev bästa föl med 40p och finfin kritik. Snömanke var inte mycket sämre och fick 39p också bedömd som lovande. Extra roligt är det när domaren uppmärksammar både udda stam och färg!

Sommarpremiering med Lilja 2021-07-24

Lilja visades på sommarpremieringen i Önnestad. Målet var att få klass 1, dvs 38p eller mer. Uppfödarna Sofie och Anna var med och Anna visade henne medgod förtjänst. Resultatet blev 38p 87887 och mycket väl godkänt i uppförande. Lilja är dräktig med Od och nu ska vi fortsätta inkörningen med henne med målet att stamboksföra 2022.

—————————————————————————————————————

Favorit har varit på rådgivande unghingstbedömning i Vinslöv. Det gick fantastiskt bra måste jag säga. Ganska kaxig och hingstig i början, men väl mellan skaklarna så var det jobb som gällde. Godkänt körprov del 2 🙂

Visningen då? Jo så bra kritik har jag aldrig fått på en häst tidigare. När domaren kommer fram till en efteråt och lite uppmanande säger att det bara är mig det hänger på om hingsten blir godkänd i vår så ja, då har man en bra häst. Nu är det en helt annan sak på en hingstpremiering men vi är i alla fall på god väg! Favorit är till salu! Visst är han snygg?

Favorit hingst 2 år e. Elstadblesen ue. Vasall

Det har varit lite blandat resultat de senaste tävlingarna/pnr. Mellan 67-63% i LBx . Det som ändå har varit lite roligt är att vi startat två La1 PnR med helt ok resultat 61% och 63,5% Vi har en del att jobba på i framför allt galoppen, där bärigheten fortfarande inte räcker till. Vad jag mer upptäckt att Od nu i flera år i rad blivit lite seg och ovillig i augusti/september och jag tror helt enkelt att pälssättningen ställer till det. Så nu boostar vi med protein, b-vitamin och vila och hoppas på snabb återhämtning.

Favorit har kommit tillbaka från sommarkollot och har blivit en stor häst. Ja, jättestor faktiskt. Snygg med mycket resning. Vi började där vi slutade sist med inkörningen och han är så duktig. Lugn och trygg men ändå väldigt uppmärksam och känslig. Precis som jag vill ha det. Nu kör vi lite miljöträning och trimmning hos Sigvard ett par gånger innan det är dags för rådgivande unghingstbedömning och körprov nr2 i unghingstprojektet.

Lilja 2år Önnestad

4/8 Hej och hå! Vi har haft fullt upp med betäckningar och har även hunnit med att rida in två betäckningsston. Härligt när hästarna är väl förberedda och trygga med människan. Då blir det både effektivt och bättre ekonomi för hästägaren. Od och jag har ändå hunnit med lite träningar och tävling mellan sprången. Vi debuterade i LB2 på Gärds den 18/7 och fick fina 69.3% och en 4plats. Första utanför placering. All träning för Helen har gjort att vi höjt lägstanivån rejält. Kul kul!

Den 9/8 är det programridning i Hässleholm och vi ska prova på en LA1 för första gången. Helgen efter är tävling och då blir det LB2 och LB1, även den i Hässleholm.

25/7 Var vi iväg på premiering med Lilja. Hon skötte sig med den äran men trava med någon reda ville hon inte. Det blev 87886p inte jättekul precis men finns i alla fall förbättringspotential till 3 årspremieringen nästa år.

15/4 Nu är Lycka officiellt inriden. Hon är så duktig och hänger med på byarundan utan bekymmer 🙂

9/2 Vi hade WE upstartsmöte för en vecka sedan med gänget från Hässleholm ridklubb. Så kul!! Jag blev så pepp att jag bokade in en träning för Lotta Nilsson. Fick med mig bra övningar och det bästa av allt, enkelslalom i galopp gick lekande lätt i båda varven! Framför allt vänstergalopp har varit tufft för oss. Ett fint kvitto att träningen ger resultat.

Enkelslalom höger galopp
Enkelslalom vä galopp

3/2 Träning för Helen fortskrider och jag tycker att vi gör framsteg hela tiden. Vi jobbar på lösgjordhet och galoppövergångar, vilket ger resultat. Jag tar med mig träningstipsen ut på skogsvägarna- den bästa ridbanan!

2/2 Mot Skogsdm 2021! Vi har precis avslutat en kurs i körning inriktning skogsdm. Sista gången genomförde vi samtliga grenar i DM. Mer träning behövs men det är inte orimligt att genomföra ett DM nästa år. Duktiga nordsvenskar som är så allsidiga. Tack till Sigvard Gustavsson, Hälde hästkraft för en nyttig och kul kurs. Längtar redan till nästa!

Långstocken -en av grenarna i DM !

7/1 Träning för Helen Persson – Jag behöver träda ur komfortzonen och upphöra med att agera bromskloss, varken med sits eller med hand. P.U.N.K.T

Mål för året: Stadiga resultat över 65% i LB klasser är rimligt. Samt framåt sommaren prova på lite LA1. SM för nordsvenskar i höst.

2/1 PnR dressyr LB1 Olofström: Gick över förväntan efter drygt ett halvårs skogsmullande. Våra backiga uterittsvägar har helt klart varit till nytta för Od. Trots en kort, forcerad framridning, pga tidsbrist så fick vi 65.5 %. stort tack till christina Nyström och hennes eminenta hästskötare som hjälpte mig att snabbt komma igång.

Jag smygred lite i traven vilket resulterade i oengagerade bakben. Men vad gör väl det när det, när galoppen å andra sidan bara fungerade. Kul kul! Så kul att jag ska börja träna mer aktivt igen.

https://www.facebook.com/sara.ahogberg/videos/pcb.10157460621384473/3635178979833420/?type=3&theater Länk till film på ritten!

——————————————————————————————————————–

  • Tävling Working Equitation Trolleholm 22/7 2019 Startar LB.
  • Väldigt nöjd med dagen, vår första tävling på nästan ett år. Lite dåligt med energi i dressyrmomentet, men härlig känsla i speeden och vi tog enkelslalom i galopp (utan omslag) för första gången. Total placering 2/4 med 66% i dressyren, 64,74% i teknik och snabbast speed i klassen.
dressyrmomentet 66%
  • 28/7 PayNRideWorking Equitation Glimma RF. Startar LB. 2 moment. Resultat: Od var seg och ovillig så 66 % i teknik var väldigt generöst bedömt. Därefter två felridningar i speeden. Njae inte vår bästa prestation helt enkelt. All heder åt Od som först startade LC med Jennifer Strand. Positivt var också att jag fick sjuor rakt igenom på allmänt intryck.
Jennifer och Od på rosettutdelning 🙂
  • 11/8 Programridning Hässleholm LB1 ev LA1 Avstår start då Od kändes ofräsh- kanske en sträckning. Vi kommer igen!!!

17/8 Lokal dressyr hässleholm LB1

26/10 Rådgivande unghingstbedömning i Vinslöv med Favorit. Planen är att utföra första steget i unghingstprojektet, tömkörning på främmande plats.

Favorit skötte sig alldeles utmärkt och genomförde ett lugnt och sansat tömkörningsprov. Han välkomnades även tillbaka 2020 och fick det fina orden ”visad i bländande skick” från domaren 🙂